noord Brabants museum

Het museum toont kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. Het gouvernementspaleis is in originele staat gerestaureerd, moderne uitbreidingen zorgen voor een spannende, nieuwe omgeving. Sprankelende presentaties geven een beeld van de rijkdom van Brabantse kunst, geschiedenis en cultuur.

Bron: museumkaart

Roze maandag op de Tilburgse kermis

De Tilburgse Kermis
Ruim 200 attracties, 3 kilometer kermis, 1,5 miljoen bezoekers.  Dé topdag is Roze Maandag met ruim 300.000 bezoekers. Roze Maandag is de dag dat je jezelf kunt zijn. Een kleurrijk feest waar iedereen van harte welkom is. Jaarlijks vieren we met meer dan 300.000 mensen onze verschillen en overeenkomsten. We zijn allemaal gelijkwaardig, maar niet hetzelfde. Op Roze Maandag loop je veilig met je man of vrouw hand in hand over straat. We staan voor gelijkheid en zetten dat op Roze Maandag extra in de verf.

Natuurlijk is Tilburg ook een leuke stad om te shoppen of gezellig een terrasje te pakken.

Bron: Tilburgse kermis

Waalwijk

Waalwijk is een leuke plaats voor even te shoppen of gezellig een terrasje te pakken, en het is vlakbij.

Giersbergen

Het gehucht Giersbergen bestaat uit een aantal oude, rietgedekte langgevelboerderijen. Zeker leuk om eens door heen te lopen. Vanuit Giersbergen beginnen verschillende wandel en fietsroutes.

Efteling

Geniet van de mooiste momenten samen in de Efteling.
Er is een plek waar je de wereld om je heen heel even vergeet. Waar je het ene moment zweeft tussen trollen en elfjes in Droomvlucht en het andere moment ten strijde trekt tegen de draak in de dubbele houten racerachtbaan Joris en de Draak. Waar de allerkleinsten op reis gaan met Jokie en Jet in Carnaval Festival en waaghalzen met 90 km/u de goudmijn van Baron 1898 instorten.
Beleef samen de mooiste momenten in de Efteling. Een plek waar jong en oud al 65 jaar genieten van talloze sprookjes, spannende attracties en betoverende shows.
Breng deze zomer een bezoek aan de nieuwe overdekte familie-attractie Symbolica! Laat je meevoeren langs magische vertrekken in dit Paleis der Fantasie en val van de ene verbazing in de andere.
In deze Wereld vol Wonderen geniet je samen elk moment van het jaar. Word in de lente betoverd door prachtige bloesems en geniet in de zomer van de extra lange dagen. Laat je in de herfst omver blazen door de vele kleuren in het Sprookjesbos en zie de Efteling in de winter veranderen in een sprookjesachtige wereld vol twinkelende lichtjes, ijspret en warme Vreugdevuren.
Efteling. Wereld vol Wonderen.
(Bron: land van ANWB)

 

Nationaal monument kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught is gevestigd op een deel van het voormalige SS Konzentrationslager Herzogenbusch. Tussen januari 1943 en september 1944 zaten hier ruim 31.000 mensen korte of langere tijd vast. Het buitenterrein met maquette geeft een idee van de omvang van het terrein. Het crematorium is authentiek, net als de omheining en een gracht die door gevangenen is gegraven. In de gereconstrueerde gevangenenbarak naast de wachttorens krijgt de bezoeker een indruk van het kampleven.

Barak 1B, onderdeel van Nationaal Monument Kamp Vught, is de laatst overgebleven barak van het voormalige Konzentrationslager Herzogenbusch. Daar is de vaste expositie Als de muren konden spreken te zien, over Kamp Vught in en na de oorlog.

(bron Museumkaart)

`s-Hertogenbosch

In ’s-Hertogenbosch valt ontzettend veel te doen en beleven. Door haar veelzijdigheid stelt de stad niemand teleur. Voor de fanatieke cultuursnuivers zijn daar de musea, rondvaarten en stadswandelingen. De shopaholics kunnen helemaal losgaan in de diverse winkelstraten. De kinderen vermaken zich prima tijdens de verschillende activiteiten. Wat tussen de bedrijven door niet vergeten mag worden is het nuttigen van een hapje en een drankje bij een van de knusse cafe’s en restaurants die je in de binnenstad vindt. Wat echt iets voor jou is? Wij doen je graag enkele voorstellen!

Bezoek het plein De Markt
Van alle pleinen is de Markt het oudste plein van de stad. Tot op de dag van vandaag is het plein nog steeds het bruisende middelpunt van de stad.

De Binnendieze heeft door de jaren heen veel voor de stad betekend. ‘s-Hertogenbosch ontstond als een kleine ommuurde stad, ter grootte van de Markt en een aantal andere straatjes. Later werd de stad nogmaals ommuurd, ditmaal ter grootte van de huidige binnenstad. De riviertjes binnen de muren kregen de naam De Binnendieze. De Binnendieze werd gebruikt als watervoorziening, wasplaats en visplaats, maar ook als afvalstort. Tot ongeveer 40 jaar geleden was het water nog een open riool. Door aanleg van een rioolstelsel in de stad verdween de Binnendieze langzaam. Daar werd in 1972 een stokje voor gestoken. Het vaarwater werd beschermd stadsgebied. Het water onder de stad is nu met recht een van de historische trekpleisters van ‘s-Hertogenbosch!

bezoek de kathedraal Sint Jan. Deze magistrale kerk, gebouwd tussen 1370 en 1529, heeft een toren die deels nog uit de 13e eeuw dateert en is de trots van de stad. De Sint Janskathedraal is gebouwd in Brabantse gotiek en straalt de welvaart uit van ‘s-Hertogenbosch in de late middeleeuwen.

(bron: bezoekdenbosch.nl)

Mountain Biking

Op een steenworp afstand van Dunez liggen diverse mountainbikeroutes die je leiden door het nationaal park Loonse en Drunense duinen. De routes leiden je door alle soorten natuur die deze omgeving te bieden heeft: stuifzand, naald- en loofbossen en heide. Op de mountainbikeroute bevinden zich enkele prachtige panorama’s vanaf waar je tussen het fietsen door kunt genieten van de prachtige uitgestrekte natuur.
De track
Het grootste gedeelte van de mountainbikeroute bestaat uit goed onderhouden singletrack. Hoe vaak je de route ook rijdt, de invloeden van de omgeving en van het weer zorgen ervoor dat deze nooit precies het zelfde is. Soms zijn sommige stukken uit de track wat lastiger vanwege los zand, maar gevorderde rijders zien dit als uitdaging. Het grootste gedeelte van de route bevind zich echter in de bossen alwaar de singletrack vrijwel altijd goed begaanbaar is. Sterker nog; door de aard van de ondergrond wordt hemelwater snel opgenomen. Je kunt dus na een regenachtige periode vrij snel weer van een droge route genieten. Op plekken waar toch plassen blijven liggen kun je er meestal omheen fietsen.
Je vind op de mountainbike route door de Loonse en Drunense duinen geen stukken waar je meer dan een minuut lekker rechtdoor kunt fietsen zonder obstakels tegen te komen. Je bent constant bezig met het inschatten van afstand, snelheid en bochtjes terwijl je door de steeds wisselende ondergrond regelmatig zult moeten schakelen. Dit maakt de route vrij technisch, al zullen ook beginners de mountainbike route op een lager tempo goed kunnen rijden.
Hoogteverschil
De mountainbikeroute in de Loonse en Drunense duinen bevat relatief weinig hoogteverschil. Vergis je echter niet in de pittige klimmetjes die er zijn: probeer ze allemaal maar eens, ook als de ondergrond niet ideaal is, zonder af te stappen te overwinnen. Op enkele klimmetjes liggen rubber matten die voorkomen dat je grip verliest in los zand.

Mountainbike vergunning

De Loonse en Drunense duinen is een nationaal park, oftewel een bescherm natuurgebied. Dus om te mogen mountainbiken in de Loonse en Drunense duinen heb je een vergunning nodig. De standaard MTB vergunning bestaat uit een sticker (elk jaar een nieuwe) die je bijvoorbeeld op je helm of fiets kunt plakken, of die je los bij je kunt dragen. Deze vergunning moet je aan de boswachter of andere BOA kunnen laten zien als je jezelf op de mountainbike route bevindt. Het niet kunnen tonen van de vergunning kan je op een boete komen te staan. Overigens moet je jezelf natuurlijk ook ten alle tijden kunnen identificeren.
Kosten van de vergunning
Een vergunning is bij diverse startpunten te verkrijgen en kost €12 per kalenderjaar of €5 voor een dagvergunning. Nu ook online te bestellen bij Natuurmonumenten

(bron: mountainbiken loonse en drunese duinen)

wandelen in natuurgebied de Moerputten

In 1890 werd de Langstraatspoorlijn ’s-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe in gebruik genomen. Het spoor liep door het natte laagveengebied van de Moerputten en daarom werden twee bruggen gebouwd: de Moerputtenbrug en de Venkantbrug.
De 600 meter lange spoorbrug is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19e eeuw. Het enorme, statige gevaarte bestaat uit een geklonken, ijzeren constructie die rust op 35 gemetselde pijlers.
In 2011 werd de jarenlange renovatie van de brug afgerond en tegenwoordig is de brug weer toegankelijk voor wandelaars. Aan de voet van de Moerputtenbrug ligt een drijvend ponton van waar u het beroemde zijaanzicht van de brug kunt zien. Bij de brughoofden is informatie te vinden over de geschiedenis van de beide bruggen.

(bron Staatsbosbeheer)

Heusden vesting

Heusden Vesting is een prachtig gerestaureerd vestingstadje. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling olv een gids.
De vestingstad Heusden heeft compleet gerestaureerde vestingwerken en 134 panden op de Monumentenlijst. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste water­burchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd. Na 1968 werd de vestingstad grondig gerestaureerd. Basis voor het herstel van dit culturele erfgoed was de kaart van Blaeu uit 1649. Hiermee behaalde Heusden in 1980 de hoogste Europese restauratieprijs ‘Urbes Nostrae’.
Bezoekers aan Heusden Vesting kunnen elke zondagmiddag de kans benutten om als passant last minute mee te gaan met een stadgids. Het is een wandeling die u een goed beeld geeft van de mooiste en meest interessante plekken van de stad. De gids vertelt u in vijf kwartier iets over de historie, over de vestingwerken, over de restauratie van de stad en markante gebouwen. De start is steeds om 14.30 uur bij het Bezoekerscentrum aan de Pelsestraat 17 in Heusden Vesting.

Dagje Dunez wellness

Het gevoel van vrijheid en ontspanning is misschien wel het fijnste aan de Dunez ervaring. Hoe lekker kan een dagje Dunez zijn. Drijvend in het zwembad. Luieren op het zonneterras. Dutje in de schaduw onder een parasol.  Jezelf verwennen met bubbels in de jacuzzi. Er zijn vele plezierige manieren om niets te doen bij Dunez.

Kom en geniet van een onvergetelijke Dunez ervaring! Dankzij het natuur zuivere water in ons eko natuur zwembad, geniet u van het gevoel van “zwemmen in zijde zacht water” met 100% chloor vrij & gezuiverd water zonder chemische stoffen. Zwemmen is veel leuker zonder de zorg van potentiële gezondheidsrisico’s. geen droog haar, geen huid- en oog irritatie.

Heerlijk een dagje genieten van de zon in onze mooie wellness tuin. Lekker een frisse duik nemen of juist de warmte opzoeken van onze sauna en stoombad. Er is ruimte genoeg  rond het zwembad om te zonnen.

Het  restaurant aan het zwembad serveert streek gerechten en finger food. In de poolbar geniet je van een lekkere cocktail, een koele prosecco of een ander drankje. Zo fijn kan een dagje dunez zijn.

Schitterend natuurgebied de Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd! Je vindt hier grote zandvlaktes, heidevelden en bossen. Kom hier heerlijk struinen door het stuifzand, maak een fietstocht door uitgestrekte bossen of kom paardrijden of mountainbiken over zandheuvels. Rond deze Brabantse woestijn vind je volop horeca om je dorst te lessen!
Je mag overal in het stuifzand struinen. Geniet tijdens je wandeling of fietstocht van de vele vogels, insecten en reeën!

Book Now